2013-10-09 @ 13:56:48 / Livet i allmänt

Saftig äppelpaj

Senast vi var hos Tobbes storasyster plockade Tobbe ihop en kasse full med äpplen. Deras äppelträd hade fått så mycket frukt att det klyvts itu och ramlat ihop. Sorten är Ingrid Marie som ju är perfekt att baka på så igår blev det varm äppelpaj med vaniljsås. Tobbe kom hem precis lagom så att pajen var ljummen och så på med massa kall vaniljsås och sen mumsade vi på detta framför TV:n. 
 
Ville testa något nytt så googlade på äppelpaj och fick fram ett recept där man skulle riva äpplena istället för att lägga i som klyftor. Resultatet blev en riktigt saftig och god paj!
 
Till ca 6 pers
 
Fyllning:
5-6 medelstora äpplen
1 msk smör
2-3 msk flytande honung
1-2 tsk kanel
 
Pajsmet:
125 g smör
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och grovriv äpplena. Bryn äppelrivet i smör och honung tills de mjuknar. Bred sedan ut äppelrivet i botten av en pajform ca 25 cm i diameter. Strö över kanel.
 
Pajsmet:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop ägget med en gaffel. Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsover och bakpulver i en bunke. Häll i det lättvispade ägget och det smälta smöret. 
 
Fördela smeten ovanpå äpplena och jämna till ytan med en kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min.
 
Servera med vaniljsås eller glass!!!
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo